У квітні 2024 р. відповідно до укладеної міжінституційної угоди та проведеного конкурсу викладачі нашого університету взяли участь у програмі академічної мобільності Erasmus – протягом двох тижнів завідувачка каф. «Економіка і фінанси», проф. Жихарєва В.В. і в.о. директора Навчально-наукового морського інженерно-технічного інституту, доц. каф. «Суднобудування і судноремонт ім. професора Ю.Л. Воробйова» Каніфольський О.О. знаходились в University of Messina.

Програма візиту включала лекції для студентів різних рівнів освіти з економіки, фінансів, морського права, суднобудування, які були прочитані нашими викладачами на високому рівні.

Несподіваною виявилась пропозиція італійських колег взяти участь у конференції, яка проводилась в University of Messina з нагоди National Maritime Day – «Free Navigation and marine environment protection: how to protect our seas and coasts». Але багатий досвід наукової діяльності та високий рівень професійної ерудиції дозволили проф. Жихарєвій В.В. та доц. Каніфольському О.О. виступити із доповідями, присвяченими актуальним проблемами стійкого розвитку та безпеки судноплавства.

Багаторічна наукова співпраця доц. Каніфольського О.О. із prof. Valerio Ruggeiro з University of Messina дозволила презентувати чергову опубліковану статтю, присвячену розрахунку опору води при русі судна, а також тезово доповісти про статтю, над якою автори працюють зараз, готуючи її до публікації у італійському виданні, що індексується у Scopus. Ще одним приємним результатом стала згода prof. Valerio Ruggeiro увійти до складу редакційної колегії фахового наукового журналу «Вісник Одеського національного морського університету».

Як в.о. директора Навчально-наукового морського інженерно-технічного інституту, предметом особливого інтересу доц. Каніфольського О.О. стала організація навчального процесу в University of Messina, чому були присвячені зустрічі із адміністративним персоналом. Оцінювання предметів в University of Messina відбувається через проведення колоквіумів (оцінка письмової роботи за першою та другою частинами) та подальшим іспитом. Оцінка за колоквіумами та іспитом знаходиться в межах від 18 до 30 балів. Колоквіуми письмові, іспит – усний, біля дошки. Можливим є зарахування іспиту за результатами колоквіумів. У кінці навчання передбачено так званий «General Discussion» з максимальною оцінкою 110 балів, з яких 10 балів має розрахункова робота, що виконується за бажанням студента. В «General Discursion» беруть участь усі викладачі у складі комісії та проводиться опитування студентів з усіх дисциплін освітньої програми. Один кредит в University of Messina знаходиться у межах від 6 до 8 годин, з яких половина, зазвичай, припадає на лекції, інша – це практичні заняття.

Гарант ОНП «Економіка водного транспорту» з підготовки здобувачів рівня PhD за спеціальністю «Економіка» та завідувачка кафедри «Економіка і фінанси» проф. Жихарєва В.В. безумовно була зацікавлена у обміні досвідом з питань акредитації освітніх програм (в Італії акредитація безкоштовна для державних університетів) та організації навчання здобувачів на бакалаврських, магістерських та аспірантських освітніх програмах. Саме цьому були присвячені зустрічі з викладачами економічного факультету University of Messina – Prof.ssa Daniela Rupo, Prof. Fabrizio Cesaroni, Prof. Associato Carlo Vermiglio. Викладачі та аспіранти спеціальностей «Економіка» та «Менеджмент» розповіли про структуру освітніх програм, навчання і процедуру вибору дисциплін на рівні PhD, тематику та процес підготовки дисертацій, процедуру її презентації. Результати такого спілкування дозволять удосконалити освітньо-професійні та освітньо-наукові програми спеціальності «Економіка», навчальні плани та програми дисциплін, сприятимуть розширенню інтернаціоналізації навчальної та наукової діяльності у сфері економіки та фінансів.

Співробітники міжнародного офісу, викладачі та студенти University of Messina зустріли гостинно, тепло та доброзичливо, були відкритими для спілкування, розповіли про свій університет та ознайомили із його інфраструктурою, виявили великий інтерес до морської тематики, оскільки проблеми розвитку водного транспорту є актуальними для Сицилії.

Наверх

background